Telefon:

0312 235 33 11

Adres:

Mithatpaşa Caddesi 51/3 Kızılay Çankaya/Ankara

İlişkiye Giremeyenler Ne Yapmalı ?

Günümüzde yaygın olarak rastlanan, çoğu hastanın da bu durumu erteleyerek zamanla geçeceğini düşünmesi sonucu vajinismus problemi toplumumuzda giderek artmıştır. Vajinismus ilişkiye girememe durumudur. Kadın psikolojik veya fiziksel bazı sebeplerden dolayı ilişkiye giremeyebilir. İlişkiye giremeyenler ne yapmalı sorusuna gelecek olursak, öncelikle bir jinekologa gidip muayene olmalısınız. Çünkü ilişkiye girememe yani vajinismus nedeninizin belirlenmesi gerekmektedir.

Yapısal olarak anatomik bir bozukluk varsa yani kızlık zarınızın yüksek kenarlı olması gibi, bu durumda zarınız alınır ve  vajinismus sorununu aşmış olursunuz. Psikolojik olarak vajinismus problemi yaşıyorsanız ki bu oran daha fazladır o zaman doktor kontrolünde cinsel bilgilendirme ve egzersiz gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Vajinismus hastalarının çoğu bu durumu erteleyerek tedavi sürecinden kaçar fakat bu size fazlasıyla zaman kaybettirir. Hastalar, ilişkiye giremeyenler ne yapmalı gibi sorularla aratmalar yaparak tamamen yanlış yönlendirmeleri takip ederek hastalıklarının daha çok ilerlemesine sebep olurlar. Özellikle de sakinleştiricilerle ya da alkol ile ilişkiye girmenizi tavsiye eden bir bilgi ile karşılaştıysanız bu bilgiyi ciddiye almayınız değerli hastalar.

Bu tarz şeyler emin olun sizin daha çok yıpranmanızı ve hastalığınızın evresinin daha da ilerlemesinin sebebi olacaktır. Jinekolog ile görüşmeniz en sağlıklı çözüme ulaşmanızı sağlayacaktır. Vajinismus hastaları bu hastalığı aşabilmek için sadece terapinin yeterli olacağını bilinçaltındaki sorunun aşılmasıyla geçeceğini düşünür daha doğrusu yazılanlar hastaları bu şekilde düşündürür. Öncelikle şunu bilmelisiniz nasıl her hastaya aynı ilaç verilmiyorsa ya da tek bir doktor her türlü hastalığı tedavi edemiyorsa vajinismusta da bu geçerlidir. Vajinismus tedavisini en kısa sürede ve sizleri yıpratmadan en iyi şekilde vajinismus doktorları çözebilir.3 gün gibi kısa bir sürede tedavisi mümkün olan vajinismus probleminiz için muayene olup hastalığınızın evresini öğrenmelisiniz. Ertelemeden doktora gidiniz ve size zarar verecek tedavi yöntemleri uygulamaktan kaçınınız. Kısacası ilişkiye giremeyenler ne yapmalı denildiğinde hemen bir vajinismus tedavi merkezine gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu hastalığı kolaylıkla yenebilir ve tedaviye geciktiğiniz için pişman olabilirsiniz. Korkulacak ve vajinismustan kaçılacak bir durum yoktur. Bu hastalığı kabul etmek, tedavi sürecinizde atacağınız en büyük adımdır.

 

 

Kadınlar İlişkiye Girerken Neden Kasılır ?

Cinsel ilişkiye girememe durumu, çiftlerin ön sevişme evresinde bir sıkıntı yaşamamasına rağmen birleşme anında kasılma yaşayarak penisin önüne duvar örmeleridir. Peki, kadınlar ilişkiye girerken neden kasılır ve penisin önüne neden bir duvar örerler? Bu durum tamamen istem dışı gerçekleşen bir olaydır. Kadın, cinsel birleşmenin ağrılı ve acılı geçeceğini hatta penisin vajinasına giremeyeceği düşüncesiyle kendini farkında olmadan kasar. Günümüzde kadınların çoğu bu sorunu yaşamakta fakat dile getirmekte çekinmektedir. Durmadan ertelenen bu durum tıp dilinde vajinismus olarak geçen bir hastalıktır ve tedavi ile çözüme kavuşur. Kadının elinde olmayan bu kasılmalar ertelendikçe ve tedavi edilmediğinde kadını psikolojik olarak daha fazla bir yıkıma sürükler ve tabi bu durum eşini de etkileyeceği için çoğu evlilik vajinismus yüzünden bitmektedir. Kadınlar ilişkiye girerken neden kasılırlar bu durumun sebebi standart mıdır peki? Bu durumun tek bir nedene bağlanamaz. Kimi kadın daha önce yaşadığı bir travmanın etkisi ile kendini kasıyor olabilir. Bir diğer kadın ise geçmişinden getirdiği ‘ayıp’ ‘yaklaştırma sakın kendine’ gibi geleneksel yaklaşımların ve baskıların altında kalarak, bilinçaltına yerleşen bu durumu aşamaz ve birleşme anında kitlenir. Bir başka kadında vajinasının dar olduğunu ve penisin oraya girmesinin imkânsız olduğunu düşünerek korku yaşar. Yani kısaca belli başlı düşüncelerin bilinçaltına indiği ve bunun sonucunda da kadının kendini istemsizce kasması sonucu ilişki gerçekleşemez. Bu kasılma sebebini hastayla detaylı bir şekilde konuşma yapılarak, vajinismus sebebini ve hangi evrede olduğunu öğrenerek tedaviye başlamak gerekmektedir.

Kasılmaları Nasıl Engellerim?

Doktorunuz bu kasılmalar için size öncelikle cinsel bilgilendirme yaparak bilinçaltınızı öğrenmeye ve sıkıntının kaynağını bulmaya çalışır. Ardından vajinismus egzersizleri dediğimiz belli başlı egzersizler vardır. Özellikle kegel egzersizleri ile pelvik kaslarınızı kontrol altına almayı öğrenirsiniz. Bu kasların denetimini sağladığınızda kasılmalarınızı da kontrol altına alabilirsiniz. Fakat iş sadece egzersizler ile bitmiyor. Muhakkak doktor kontrolünde bu kasılmaların sebebi bulunmalı ve vajinismus evreniz belirlenerek tedavi yöntemleri sırasıyla dikkatlice uygulanmalıdır. Eğer bu işlemler düzgünce uygulanırsa hastalığı 3 gün gibi kısa bir sürede yenebilirsiniz. İlişkiye girerken neden kasılırız sorusuna verilebilecek detaylar genel anlamıyla bunlardır. Siz de bu durumu yaşıyorsanız daha fazla erteleyerek pişmanlık duymamak için, ilişkinizin daha sağlıklı olması ve cinsel hayatınızı kurtarmak için beklemeden vajinismus tedavisi olmalısınız.

Cinsel İlişkiye Girememe

Kadınların ilişkiye girememesi durumu çoğu kadının yaşadığı fakat genellikle çevresiyle paylaşmadığı bir hastalıktır ve bu hastalığa tıp dilinde vajinismus deriz. Kadınlar ilişkiye giremediklerinde bu durumu gelişen teknoloji sayesinde internet üzerinden araştırarak vajinismus olarak bulur ve hasta olduklarını anlarlar. Bu aşamadan sonra çoğu kadın yazılanların yönlendirmesi ile hastalığın psikolojik olduğunu düşünür ve vajinismus tedavi merkezine gelmektense psikologa gider. Bu hata yüzünden çoğu kadının hastalık evresi ilerler. Peki, kadınların ilişkiye girememesi neden olur? Bu durumun sebebi standart değildir. Kadının ya fiziksel olarak vajinasında bir bozukluk vardır yani kızlık zarının yüksek kenarlı ve sert olması kadının ilişkiye girmesini engeller ya da psikolojik olarak kadının pelvik kaslarını kasmasından kaynaklı ilişki gerçekleşemez. Pelvik kasları dediğimiz kısım da leğen kemiğimizin olduğu ve üreme organlarımızın bulunduğu bölgedir. Kadın bu kasları psikolojik olarak kasar ve penisin içeri girmesini engeller. Kasılmanın da birden çok sebebi vardır. Kişi daha önce bir travma yaşamış olabilir ya da toplum baskısından kaynaklanan efsanevi hikayelerin etkisinde kalarak ilk gece korkusu yaşayabilir. Yani kadın bilinçaltına attıklarıyla kaslarını sıkar ve cinsel birliktelik yaşanamaz.

Kısacası hastanın sorunu psikolojik mi veya fiziksel mi bunun tespiti yapıldıktan sonra tedavi sürecine girilmeli. Doktor bu süreçte hastanın hangi evrede olduğunu belirler ve ona göre tedavi uygulanmaya başlanır. Bu nokta önemlidir çünkü hastayı yanlış tedavilerle uğraştırmak onu yıpratır ve tedavi sürecinden vazgeçerek daha ağır bir psikoloji altına girmesine sebep olur. Bu sebeple hastaya doğru tespit yapılarak aslında 3 gün gibi kısa bir sürede hastalığı yenmesine yardımcı olabiliriz. Kadının tedavi merkezine gelirken hastalığını kabul edip tedaviye hazır hissetmesi emin olun tedavi sürecini kısaltıp daha hızlı iyileşmesi demektir. Okunan yanlış bilgilerin başında alkol alarak ilişkiye girin, zar yapınız bozuktur onu aldırın gibi büyük yanlışlar vardır. İşinde uzman doktor sizi detaylıca muayene etmeden bunları yapmayacaktır. Diğer yanlış ise kadının bu hastalığı kendinin yenebileceğini düşünmesidir. Kendi kendinize bu hastalıktan kurtulmak çok zordur, nasıl normal bir hastalıktan kurtulmak için bile doktora gidip ilaç alarak düzeliyorsak bu hastalıkta da vajinismus doktoruna giderek 3 günde bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Erteleyerek hem zamanınızdan çalarsınız hem cinsel hayatınızdaki sıkıntılarınız evliliğinize zarar vermeye başlar.

Değerli hastalar, evet kadınların ilişkiye girememesi bir hastalıktır ve bu hastalığın tedavisi oldukça rahat ve kısa sürer tek yapmanız gereken durumu kabul edip bir an önce tedaviye başlamanızdır.

Vajinismus Tedavisinde Doğru Tanının Önemi

Vajinismus yani ilişkiye girememe durumu, her kadında farklı sebepler sonucu ortaya çıkar. Bu hastalığın birden çok sebebi ve evresi vardır. Vajinismus tedavi sürecini de bu evreler belirler. Vajinismusta ilk evre primer vajinismus olarak adlandırılır. Bu evrede kadın hayatı boyunca hiç ilişkiye girmemiştir. İlk girdiği zamanda başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İkinci evre sekonder vajinismustur ve bu evrede kadının daha önceden sağlıklı bir cinsel hayatı olabilir, geçirilen herhangi bir travma sonucu ortaya çıkmıştır bu hastalık. Bu travmaya örnek kürtaj, sıkıntılı bir doğum ve taciz olabilir. Üçüncü evre olarak da aporoni vardır ve vajinismusun bir başka çeşidi olmaktadır.

Ağrılı bir cinsel ilişki yaşıyorsanız bu duruma disparoni diyoruz. Disparoni iki şekildedir yani ya psikolojik olarak acı hissedersiniz ya da fiziksel olarak ağrı gerçekten yaşanır. Bir başka tür ise vulvar vestibulitistur ve bu türde kızlık zarının alt kısmında olan hassasiyet bu hastalığa sebep olmaktadır. Bu evreler vajinismusun etkili ve kesin olarak çözüme kavuşabilmesi için çok önemlidir ve doğru tedavi için ilk olarak bu evrelerin tespitinin yapılması gerekir. Doğru tespit kadar doğru doktorda önemlidir ve genellikle vajinismus hastaları doktora gittiklerinde, ilişkiye giremediklerin anlatırlar. Çoğu doktor bunun için psikologa yönlendirir veya alkol alıp rahatlamalarını tavsiye eder. Bunlar kesinlikle etkili çözümler değildir. Tedavide önemli olan doğru tanının koyulup tanıya uygun tedavi uygulanmalı.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık sürecindeki ilk ve en önemli süreç bu hastalığı kabul edip ertelemeden tedavi için doktora gitmelisiniz. Zamanla olacak bir şey değildir. İnternetten yazılan yöntemlerden önce doktora gelip evreniz belirlenmeli ve ona uygun tedavi süreci başlamalıdır.
Peki, vajinismus nasıl tedavi edilir? Öncelikle bir jinekolog tarafından hastanın anatomik yapısı incelenmelidir ki bu hastalık psikolojik sebepten mi yoksa fiziksel bir bozukluktan kaynaklı mı anlaşılmalıdır. Eğer hastalık psikolojik ise hastaya cinsel bilgilendirme yapılarak yanlış bildiği tüm bilgiler düzeltilir. Ardından egzersizler hakkında bilgi verilir. Tüm bunlar işinde uzman bir doktor tarafından gerçekleşirse hastalığı 3 gün gibi kısa bir sürede aşabilirsiniz. Unutmayın önemli olan ertelemeden bir an önce doktora gidebilmektir. İnternetten okunan bilgilerle kendinize tanı koymanız ve denilen egzersizleri yapmanız hastalığınızı daha da ilerletip sizi daha farklı bir psikolojiye sokabilir. Sizde vajinismus olduğunuzu düşünüyorsanız bizlerle iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz.

vajinimus tedavisi

Vaginismus

Vaginismus Nedir?

Vaginismus cinsel ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması ile vagen girişinin daralarak ilişkinin imkansız ya da ağrılıolması halidir.Zamanla bu davranış hali şartlı reflexe dönüşür ve her cinsel ilişki düşüncesi veya girişimi ile tekrarlanır.

Vaginismus Belirtileri Nelerdir?

Ülkemizde her on kadından biri vaginismus problemi yaşamaktadır.Her vaginismus yaşayan kadının duyguları benzerlik gösterir.Hiç kimseyle bu durumu paylaşmazlar. Kendilerini başarısız hissederler ve gergindirler.Eşlerine karşı suçluluk hissederler.

Vaginismus Tipleri Nelerdir?

Primer Vaginismus :İlk cinsel ilişkiyle başlayan vaginismus şeklidir.

Sekonder Vaginismus :Öncesinde sağlıklı bir cinsel hayatı olmasına rağmen kötü bir jinekolojik muayene ,cinsel deneyim (taciz.tecavüz) kürtaj ,doğum hikayesine bağlı olarak vaginismus gelişmesidir.

Vaginismus Tedavisi

Vaginismus %100 tedavisi olan geçici bir problemdir.Tedavide hiçbir ilaç kullanımına gerek yoktur.Vaginismus problemi yaşayan kişi öncelikle tedavi olmayı istemeli ,kendine ve terapistine tam olarak güvenmelidir Kliniğimize başvuran hastalarımızdan öncelikli ayrıntılı kişisel ve ailesel bilgiler ve cinsel öykü alınır.Vaginismus derecesinin belirlenmesi ve cinsel ilişkide ağrıya neden olabilecek nedenlerin araştırılması açısından jinekolojik muayene olmalıdır.Testler ,öykü ve jinekolojik muayene sonucunda kişiye özel tedavi planı oluşturulmakta çift durumları ile ilgili bilgilendirilmektedir. Kızlık zarı cinsel ilişkide zorluk yaratacak tipte ise nadiren de olsa kızlık zarı çıkarılması yapılabilir.Bu işlem kliniğimizde lokal (bölgesel ) veya genel (uyutularak)anestezi ile yapılabilmektedir. Kliniğimizde vaginismus hastaları için özel hazırlanmış güven veren ve huzurlu bir ortam oluşturulur.Çiftle cinsellik ve kadın genital sistemi ile ilgildoğru bilgiler paylaşılır.Böylece kadın kendi vücudunu doğru olarak tanıma fırsatı bulur ve kendi vücudunu sevmeyi öğrenir. Sonraki aşamada cinsel terapi ile istemsiz kasılan kasların istemli kasılır hale gelmesi kasılır hale gelmesi için gerekli egzersizler öğretilir.Bilişsel ve davranışçı terapi metodları uygulanarak cinsel ilişki sağlanır. Vaginismus hastalarında tek amaç penis-vagen birlikteliğini sağlamak değildir.

Asıl amaç;cinsel haz duyulan bir ilişki sağlanmasıdır.

Tedavi Süresi Ortalama 4-7 gündür.Tedaviye ara vermeden devam edebilmek için hastalarımızın adet bitiminde gelmelerini istiyoruz.

Tedavide Eşin Rolü Vaginismus tedavisinde eşlerin katılımı hasta ve terapist için olumlu etki yaratır.Ancak partnerleri olmayan bekar bayanlara veya erkeğin tedaviye katılmayı istemediği durumlarda sadece kadın tedaviye alınabilir.

Hastaların Bebek İsteği Bir kısım hastanın bebek isteği,vaginismus tedavisine motivasyonu artırarak olumlu etki yaratır.Ancak bir kısım hasta vaginismus tedavisi olmadan direk tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak isterler.Vaginismus tedavisi olmadan gebe kalan hastalar çoğunlukla sezaryen olurlar.Böylece vaginismus tedavisi bir kez daha ertelenmiş olur.

ÖNEMLİ UYARI! Tedavinin %50 si karar vermektir.Geri kalan %50 si de kendine ve cinsel terapistine tam güvendir.

Vajinismus Nedir ?

Vajinismus nedir? sorusuna aslında çeşitli tanımlar verilebilir ama genel olarak vajinismus problemi fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlanmaktadır.

Vajina ilişki sırasında penisin büyüklüğü, ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler. Korku ve kaygı ile kadın erkeği ve erkeğin penisini vajen bölgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar.

Vajinismusun oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösterir;

“Vajinanın çok küçük veya çok dar olmasından dolayı ilişkiye girememek” diye bir kavram çoğu zaman doğru değildir, çünkü vajina yapı itibariyle esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişleme demektir).

vajinismus nedir

Bilinç altındaki korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kotrol dışı kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali de oluşmaktadır. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermez veya veremez.

Vajinusmuslu kadınların bazıları ise; kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanmaktadırlar ve de malesef eşlerini de buna inandırabilmektedirler. Sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çiftler, bir kadın doğum uzmanına başvurmaktadırlar. Kişi anestezi ile bayıltılır ve kızlık zarı ameliyatla açtırılır. Sorunun fiziksel bir nedenden kaynaklanmamasından dolayı, kızlık zarının açılması çözüm yerine, bunun da işe yaramadığını gören çiftlere, daha çok umutsuzluk, karamsarlık, bunun sonucunda da ilişkilerde yıpranmaya sebep olmaktadır.

Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girmektedirler. Fakat, bir kısmı da rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.

Bazen de sorunun, ilaçlarla veya genel anestezi (bayılma) altında ilişkiye girmekle çözüleceğine inanılmaktadır. Böylece, uyutularak kaslarda gevşeme sağlanabilir ve hatta, yanlış bir metod olarak vajinusmuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanbilmektedir. Bu sorunu çözeme yerine daha da büyütebilmektedir. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkiden yine korkacaktır ve vajinismuslu kadının eşi ise, daha evvel anestezi altında ilişki kurduğundan karısına karşı zorlayıcı bir tutum izleyecektir. Bu da korkuyu arttırabilmektedir. Ayrıca anestezi altında ilişkiye girilen kadın kendi kontrolü dışında bu tip bir ilişki yaşamaktan psikolojik olarak kötü etkilenebilmektedir.

Bu yaklaşımın nedenlerinden biri vajinismusun “vajinaya giriş sırasında vajenin etrafındaki kasların kasılması ve bundan dolayı cinsel ilişkiye girilememesi” olduğu düşüncesidir. Böyle yaklaşımın çoğu zaman yanlış bir yaklaşım olduğunu vurgulamakta fayda vardır.

Gene bu düşünce tarzı ile son zamanlarda vajene botox uygulamaları yapılmış ve vajen kasının kasılması engellenmiştir. Gerçek vajinismuslularda bu yaklaşımda çözüm sağlamamaktadır.
Bu tip sıkıntılı kişilere sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç vermekle bu sorun çözülmez, aksine bu tip ilaçların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi vardır, böylece sorun çözülmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlikte sıkıntıya eklenmiş olur.

Kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme çabaları da hep hüzün ile sonuçlanır.

Çok kolay tedavi edilebilen bir sorun olan vajinusmus; bu tip yanlış bilgi ve denemelerle büyür, büyür.

Kadında sıkıntı, gerginlik başlar, kendisinde eksiklik olduğu duygusu ile suçluluk duymaya başlar, ümitsizlik ve karamsarlığa düşer.
Kadınların çoğunluğu bu durum karşısında gösterdiği tepkinin fazlalığını ve de gereksizliğini bilir, korkuya karşı verdiği tepkinin aşırılığını mantıken bilmesi ve de bunun gereksizliğini kabul etmesi de bunu çözmeye yetmez ve bir iç karmaşa yaşar, ben eşimi seviyorum, onu istiyorum, kanunen benim eşim, ailem onu kabul ediyor, ben kabul ediyorum, peki neden bunu yapamıyorum gibi iç karmaşalar ve bunalımlar yaşayabilir.

Bazı kadınlarda cinsel isteklerinin olmadığı şeklinde düşünürler, ben ilişkiye arzu duymuyorum, duysam yapacağım ama içimden gelmiyor diye yakınırlar, buda tamamiyle bir savunma sistemidir, insan canının yanacağından korktuğu veya zarar göreceğine inandığı veya inandırıldığı şeyi isteyebilir mi?

Vajinismus nedir? Bazen çözüm olarak vurdum duymazlık yaşar ve beni seven beni böyle de sever illa cinsel ilişki mi yaşamak gerekir gibi bir takım savunma mekanizmaları geliştirerek kendisini rahatlatmaya çalışır, ama sorun hep vardır ve her gün büyür, bir gün eşlerin her ikisi de bunu taşıyamayacak hale gelir ve ilişki biter.

Erkekler başlangıçta çok ılımlı yaklaşırlar ilişkiye giremeyen eşlerine, bazen de anlayamama ve öfke ve kırılganlık hisleri arasında kalırlar. Ve bedensel hiç bir sorunu olmamasına rağmen bazen erkekte sertleşme sorunu da başlayabilir. Erkek sonuçta tahammülsüzleşebilir, eşini zorlayabilir veya aldatabilir.

Bazen de hanımlarımız tedavi olmayı istedikleri halde eşlerinin sorunu önemsemediklerini, tedaviye baş vurmayı ertelediklerini, veya olay çözüme yaklaştığı sırada eşlerinden destek göremediklerini fark eder buna çok şaşırırlar. Cinsel ilişki ile ilgili kaygı ve korkular yanlızca kadınlarda olmaz bazı erkeklerdede bu olabilir. Kadınlar için bunu anlamak veya hissetmek çok zordur çünkü onlar kendi problemlerine ve de çözümlerine odaklanmışlardır. Evet bazen bunu anlamak veya hissetmek zordur ama şöyle düşünün başka insanlarda, hatta bazen sizde bu konuda kendinizi anlayamıyorsunuz. Ama gerçek olan şu ki problem var. İşte benzer bir yaklaşımla yaklaşırsanız eşinizide anlayabilirsiniz, bu da çözümü kolaylaştırır. Onunda ilişkiden korkabileceğini, canının acıyabileceği ve ilişkide penisinin zarar göreceği düşüncesinin olabileceğini kabul etmeniz gerekebilir.

Vajinismus tedavisinde hanımların yanı sıra, gerekirse erkeklere de kaygı ve korkularını yok edici, destek verici terapi yapılmalıdır. Vajinismus kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olup, hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya anlayışsız olmamalıdır.

vajinismus tedavisi

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Esas olarak; vajinismus nedenleri tamamıyla psikolojiktir. Ve de VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR. Vajinismus nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.

Vajinismus neden olur?

Vajinismusun nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için seksüel terapi merkezlerine başvurmaktır.

Bu tip sorunu bir çok hanım yaşamaktadır, burada problem olan şey bu sıkıntıyı yaşayan kişinin bu problemin yanlızca kendisinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvuramamasıdır. Oysa ki bu problemle karşı karşıya olan kadın sayısı hem ülkemizde, hemv de yurt dışında oldukça fazladır. 5 ya da 10 yıl evli kalıp ilişkiye giremeyip boşanan insan sayısı da küçümsenmeyecek kadar sık görülmektedir.

Unutmayınız ki kadınla erkek arasındaki tek fark seksüel farklılıktır ve dolayısıyla beraberlikte veya evlilikte en önemli olaylardan bir tanesi sekstir, sağlıklı bir cinsel yaşantı kötü olaylara karşı toleransınızı arttıracak, birbirinizi daha çok sevmenize ve anlamanıza neden olacaktır.

Bu tip sıkıntısı olan hanımlarımıza tekrar ediyorum sizin gibi binlerce insan var, ve bu ayıp değil, sizde hekiminize başvurmaktan utanmayıp en kısa sürede tedavi olup sağlıklı bir cinsel yaşantıya kavuşabilirsiniz.

Bu tip sıkıntılardan basit düzeyde olanları 1-2 seansta, ileri derecede olanlarını ise en fazla 4-5 seansta çözülmektedir. Önemli olan karar vermeniz ve tedavi olmayı istemenizdir.

Birinci yapılacak şey hekime başvurarak muayene olmaktır, daha muayene olmadan kaç seans sürer, maliyeti nedir gibi soru sormanın anlamı yoktur, çünkü yapılacak tedavinin çeşidine ve süresi veya nasıl bir tedavi yolu izleneceğine ancak kişi hem bedenen hem ruhen değerlendirildikten sonra, karar verilir. Muayene öncesi yorum yapmaya çalışmak veya yorum istemek tamamen anlamsız ve de gereksizdir! Muayenede kişi psikolojik olarak değerlendirilir, sıkıntıları ve ihtiyaçları dinlenilir, açıklamalarda bulunulur ve tedavi yöntemi belirlenir.

Size inanıyoruz siz de en kısa sürede bu sıkıntıdan kurtulacak ve güzel günlere kavuşacaksınız.

Vajinismus Belirtileri

Şiddetine bağlı olarak, Vajinismus Belirtileri darlık nedeniyle yanma ve hassasiyetten başlayıp vajinal açıklığın tamamen kapanmasına kadar ilerleyen bir silsilede görülebilir.

Vajinismus’un Sıkça Görülen Belirtileri

    • İlişki sırasında daralma ile birlikte yanma ve batma
    • İlişkiye girmede güçlük veya girememe
    • Birleşme sırasında ağrı ve sıkıntı
    • Doğum, histerektomi (rahmin alınması), kanser ve ameliyat, menapoz, ve üriner enfeksiyon sonrasında ilişkide rahatsızlık ve ağrı
    • Başka bir neden olmaksızın ilişki sırasında kaynağı belirlenemeyen bir ağrı
    • Pelvik/Jinekolojik muayene sırasında güçlük
    • Diğer kas gruplarında (bacak, bel v.b.) spasm ve kasılmalar
    • Ağrı nedeniyle seksüel birleşmeden kaçınma

Vajinismus Belirtileri, vajinanın daralması sebebiyle huzursuzluk, yanma, ağrı, ilişkiye girme problemlerine veya hiçbir şekilde cinsel birleşmenin tamamlanamamasına neden olur. Kadınlar, pelvik bölgede istemsiz olarak gerçekleşen vajinal daralmanın aslında kendilerinde var olan penetrasyon ve ağrı sorunlarından kaynakladığının farkında olmayabilirler.

Vajinismus’un görülmesinde farklılıklar

Vajinismus cinsel deneyimi olan veya hiç yaşamamış, genç ve yaşlı kadınlarda görülebilir. Kadınlar vajinismusu aşağıda belirtilen durumlardaki gibi farklı şekilde yaşayabilir.

Bazı kadınlarda hiçbir şekilde bir giriş mümkün değildir.
Bazı kadınlarda tampon koymak ve jinekolojik bir muayene yapılabilirken bunun haricinde cinsel organın girişi mümkün değildir.
Bazı kadınlarda cinsel organ girişi kısmen mümkün iken bu süreç ağrılı ve sancılı gerçekleşmektedir.
Bazı kadınlarda cinsel organ girişi tamamı mümkün iken darlık ve rahatsızlık kadınların zevk almasından orgazm olana kadar süren normal ilerlemeyi kesintiye uğratır ve ağrılara neden olur.
Bazı kadınlar cinsel birleşme sırasında gittikçe artan rahatsızlık ve ağrıya tahammül ederek hayatlarını bu şekilde de sürdürebilirler.

Vajinusmus’un Evreleri

Vajinal girişte hafif huzursuzluk ve yanma görülür ancak bu durum azalabilir.
Vajinal girişte daha belirgin bir yanma ve kasılma görülür ve kararlı olarak görülme eğilimindedir.
Vajinal kaslardaki istem dışı kasılma giriş eyleminin güç ve ağrılı olmasına neden olur.
Vajinal açıklığın sıkı bir şekilde kapalı olması sebebiyle giriş eylemi gerçekleşemez. Zorlandığı takdirde şiddetli bir ağrı söz konusudur.
Yukarıda da belirtildiği üzere vajinusmus belirtileri hafif huzursuzluktan vajinal açıklığın tamamen kapanmasına kadar geniş bir aralıkta görülebilir. Eğer bir kadın en başından itibaren hiçbir zaman ağrısız bir cinsel birleşme yaşayamamışsa, bu durum primer vajinusmus olarak sınıflandırılır. Ağrısız ve problemsiz bir cinsel ilişkisi olan kadınların, sonrasında hayatlarının herhangi bir döneminde kasılma, ağrı ve giriş güçlüğü görülmekte ise bu durum sekonder vajinusmus olarak adlandırılır.

Primer Vajinismus

Eğer Bir Kadın En Başından Itibaren Hiçbir Zaman Ağrısız Bir Cinsel Birleşme Yaşayamamışsa, Bu Durum Primer Vajinismus Olarak Sınıflandırılır.

Genellikle primer vajinismus bir kadının yaşadığı ilk cinsel birleşme deneyimi sırasında ortaya çıkar. Giriş eylemi gerçekleşemez veya çok zor gerçekleşebilir ve bu durum vajinal açıklığın olması gereken yerde sanki bir “duvara” çarpılması şeklinde ifade edilebilir. Primer vajinismus cinselliğin olmadığı bir evliliğin temel nedenidir. Primer vajinismus ilaha ki ilk cinsel tecrübe sırasında değil, jinekolojik muayene veya tampon konulması sırasında da tespit edilebilir.
Bazı kadınlarda başka kas gruplarında spazmlar ve hatta nefes daralması gibi etkilerde görülebilir. Genellikle herhangi bir şeyin vajina içine giriş eylemi sonlandırıldığında kaslar gevşer ve normale döner. Bu nedenle pelvik muayene haricinde sonradan yapılan muayenelerde görünür herhangi bir bulgu saptanamaz.

Sekonder Vajinismus

Sekonder Vajinismus Ağrısı, Öncesinde Yıllarca Herhangi Bir Sorun Yaşamayan Kadınlarda, Hayatlarının Herhangi Bir Döneminde Görülebilir.

Sekonder vajinismus ağrısız ve problemsiz cinsel ilişkisi olan kadınlarda, sonrasında hayatlarının herhangi bir döneminde kasılma ağrısı ve giriş güçlüğü görülmesi durumudur. Sekonder vajinismus, üriner ve mantar enfeksiyonları, doğum sonrası ağrılar gibi geçici pelvik ağrılar nedeniyle görülebilir. Ayrıca ameliyatlar, menopoz gibi fizyolojik olaylar ve travmatik olaylar da vajinismusu tetikleyebilir. Genellikle bu ağrılar teşhis edilip tedavi edildikten sonra seksüel ağrılar ve birleşme problemleri görülmeye devam eder.
Yaşanmakta olan seksüel ağrılar genital bölge kaslarının istemsiz olarak kasılma şiddetinin ve süresinin artmasına neden olduğundan tedavi edilmediği takdirde vajinismus genellikle kötüleşir. Ayrıca vajinismus kadınların cinsel ilişki sırasında orgazm olmasına da engel olabilir.

Vajinismus İstem Dışı olur…

Şunu özellikle belirtmek gerekir ki, vajinismus kadının kasıtlı olarak yaptığı veya yarattığı bir rahatsızlık değildir. Bu durum istemsiz olarak kontrolleri dışında gerçekleşen bir olaydır. Vajinusmus’un çeşitli nedenleri olabilir ancak sıklıkla fiziksel ve duygusal olaylar neticesinde oluşur. Bu problemin gizemi hem kadın için hem de partneri için üzücü ve sinir bozucu olabilir. Vajinusmusun istemsiz olması gerçeğine rağmen birçok kadın bu durumdan ve ilişkiye girememekten dolayı utanç duymakta, ağrılarını gizlemekte ve sırlarını paylaşmaktan rahatsızlık duymaktadırlar.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, nedenleri çeşitli olmasına rağmen, tedavisi kesinlikle mümkün olan psikolojik bir sorundur. Vajinismus tedavisi için gelen danışan, ilgiyle ve ayrıntılı olarak dinlenilmelidir. Duyguları anlaşılmaya çalışılmalıdır. Danışana, ayrıntılı bir psikolojik (ruhsal) anemnezi alındıktan sonra problemin çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgilendirme yapılır. Vajinismus tedavisi için problemi çözmek istemek ve yapabileceğine inanmak önemli bir adımdır. Danışan fiziksel olarak kadın olsa bile, duygusal olarak kadın olma konusunda içsel problem yaşamaktadır. Danışana, kendine özel sebeplerinin vajinismus olarak nasıl oluşabileceği anlatılmalıdır. Ve sonra insanın ruhsal yapısı anlatılmaktadır.

Evli kişilerde terapi; terapist, eşlerden oluşan sac ayağı arasında yürütülmektedir. Eşlerin katılımı destek ve anlayışı iyileşmeye olumlu bir katkı sağlar. Diğer yönden unutmamamız gereken bir konuda bir çok bekar arkadaşlarda aynı problemleri yaşamaktadır. Terapi için illa ki eşi olması gerekmemektedir.

 

vajinismus tedavisi

 

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus tedavisi genelde çok rahat ve basit bir süreç olup hastaya hastanın sıkıntılarına uygun şekilde yapılmaktadır. Vajinismus hastalarının en sıkıntılandığı süreçlerden bir tanesi tedavide ne ile karşılaşacakları, yapmaktan korktukları şeylerin onlardan istenip istenmeyeceğidir.

Özellikle muayene, parmak egzersizleri vajinismus hastalarının ilişkiden daha fazla kâbus haline gelmektedir. Vajinismus tedavisi, kişinin kaygı ve korkularını yönetebilme becerisini sağlıklı düşünebilmeyi gerçekleri görüp yaşayabilmesi üzerine kurulmuş bir süreçtir. Tedavi plânı hastanın kimlik ve kişilik yapısına göre düzenlenir. Kimi hastalar sadece bilgilendirme ile sorunlarını aşarken, kimi hastaların anne, baba ve çocukluk ilişkilerine kadar inmek gerekebilir. Bazı hastalarda ise davranışçı egzersizler ve telkin faydalı olmaktadır.

Kimi hastalara ise kombin dediğimiz her sistemden içeren tedavi yöntemleri birleştirilerek uygulanabilir. Sonuçta seçilecek tedavi yöntemi hastaya uygun şekilde seçilir ve hastanın sıkıntılandığı, rahatsızlık duyduğu yapmaktan korktuğu şeyler istenilmez. Tamamen kişiye duygularını kontrol etme becerisi öğretilir.

Vajinismus tedavi süreci

Tedavi süreci hastaya göre değişmekle beraber ortalama 3-5 seans ve bu seansta 2-3 haftalık bir olgunlaşma sürecinde tamamlanması plânlanarak düzenlenir. Şehir dışı veya yurtdışında ikâmet eden hastalarda biraz daha yoğunlaşmış bir tedavi pânı uygulanarak 2-3 gün içerisinde tedavi sonlandırılır.

Bu hastalarımızın tedavideki en büyük sıkıntıları “acaba başarabilir miyim?” kaygısını yaşayarak tedaviyi ertelemeleridir. Ertelenen süreç gittikçe korkuyu büyütmekte, sıkıntı yaratmakta, eşlerin birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Vajinismus, çözümü kolay olan bir problemdir. Burada sağlıklı bir kadın olmak için yapılacak ilk adım tedaviye karar vermektir. Tedaviye karar veren hastanın kendisi, eşi ve doktoru bir ekip halinde çalışarak bu problemi rahatlıkla o kadının sıkıntılarını yenmesini sağlamakta ve problem aşılmaktadır.

Vajinismus tedavisine eşler birlikte mi gitmeliler?

İdeal olarak eşlerin de bu sürece katılmasını istemekteyiz. Çünkü bu kadın ve erkeğin yaşadığı bir süreçtir. Ama bazen erkekler bu süreçteki fiziksel olanaksızlıklardan veya kendi kaygı ve korkuları yüzünden tedaviye katılmıyor veya katılamaya bilmekteler. Erkeğin de eşinin yanında olmasını ona destek vermesini uygun görüyoruz.
(Bknz: Vajinismus’ta erkeklerin yapacakları)

Tedavisi kolay olan bir vajinismus probleminden kişiler neden korkar ve kaçarlar?

Vajinismus problemi bir erteleme hastalığıdır. Ertelemek demek aslında burada sorun ile yüzleşmekten ve başarısızlıktan kaçmak içindir. Çünkü kişinin içindeki yaşadığı kaygılardan dolayı problem için başvurması ve bir tedavi-terapi sürecine girmesi maalesef onun için çok korkutucudur. Eğer sorunu ertelerseniz aslında başaramama kaygınızı ertelemiş olursunuz.

Vajinismus tedavisinde başarı oranı

Vajinismus tedavisi ile %100 başarı sağlanmaktadır. Vajinismus tedavisinde sürece uyum sağlarsanız, hekiminiz ile koordineli olarak çalışırsanız probleminizi aşarsınız. Ancak arka plandaki kaygı ve endişeler maalesef ya doktora-terapiye gelmeyi engelliyor ya da süreç içerisinde özellikle başlangıç kısmında hastada boğulma ve daralma yaratabilmekte ve bu da terapiyi yarım bırakmalarına neden olabilmektedir.

WhatsApp Bilgi Hattı